КЕЦОВЕТЕ- универсални обувки

КЕЦОВЕТЕ- универсалната и вечна спортна обувка от брезент и гума

Кецовете са спортни обувки, изработени от плат, с гумена подметка, леки, удобни и безшумни. Те отдавна не са предназначени само за спорт, но и за ежедневна употреба, като основното им предназначение е удобство и издръжливост.

Във вида, в който ги познаваме,  кецовете се появяват през 60-те години на миналия век. Днес  те не са просто аксесоар към облеклото, а отделна култура. Първите платнени обувки с дебела подметка се наричат Keds, от където идва и българското им название- кецове.

В Америка те са известно под името “sneakers “, защото са безшумни. Кедс е съчетание от думите пец ( което на латински означава крака ) и Kids- хлапета.Днес тези обувки се носят  не само от младежи, а от милиарди хора по света. Независимо как ги наричаме- спортни обувки, сникърси,  маратонки, гуменки или просто кецове, всеки от нас има поне един такъв чифт обувки в гардероба си, защото са най- удобни в ежедневието.

За да се проследи заплетената история и културното значение на тези спортни обувки, има създадена изложба с над 150 чифта, като голяма част от тях поради някакви причини са придобили статут на еталони и обикновено струват по няколко хиляди долара.

Кецовете са символ на свобода и независимост, носят се дори и на официални събития от личности, които не се боят да нарушават строгите правила за дрескод и мода.

Независимо дали са изработени от текстил, кожа или лак, от дебелината на ходилото, от височината на кеца- до или над глезена, от цвета- по-консервативни или ярки цветове, кецовете създават истинска революция на пазара! Година след година тези спортни обувки изненадват и разширяват кръга си от фенове с непрекъснато обновяваща се гама от цветове и материали, подсигурявайки и затвърждавайки култа към тях!

 

Още от нашият блог

Модни тенденции при обувките пролет - лято 2020 г.
06 юни 2020

    Какви обувки ще носим тази година в топлите дни ? Подгответе се за огромно разнообразие от цветове, ходила и аксесоари.     Спортният стил тази година залага на два вида обувки- цветни м...

Грижа за обувките
03 юни 2020

Грижа за обувките - няколко нетрадиционни метода за почистване     За да върнете белотата на подметките на маратонки и кецове или други обувки, чиито подметки са направени от гума, може да изпо...

Вредят ли високите токчета?
26 май 2020

      Обувки на висок ток – вредни ли са за краката Ви? Всяка жена трябва да има поне един чифт обувки на висок ток, които да обуе на специален повод! Безспорно е, че жените изглеждат много по-д...